Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


1960-1961 Rudá hvězda - Gottwaldov 13:2

Utkání bylo zahájeno prudkým náporem Rudé Hvězdy. Ve 3. minutě otevřel skóre po pěkném úniku Vaněk – 1:0. Ve stejné minutě zvýšil Winkler po akci Skopala na 2:0. Potom měl dvě příležitosti i Gottwaldov, ale Stuchlík, ani Konečný je nevyužili. Ve 4. minutě zvýšil Pantůček po odražené střele na 3:0. To bylo signálem k mohutné ofenzivě Brněnských, u nichž zejména reprezentanti podali od těchto chvil až do konce utkání vrcholný výkon.

V polovině první třetiny se hra vyrovnala, první i třetí útok měly několik šancí, ale opět je nevyužili. V 16. minutě byl vyloučen za podražení Mačláň a v přesilovce Heller po krásné samostatné akci ranou od modré čáry k tyči snížil na 1:3. Bohužel hned vzápětí, kdy už mužstvo Rudé hvězdy byly v plném počtu, projel Bubník ukázkově celým kluzištěm a z těžké pozice vedle tyčky zvýšil na 4:1.

V následující 19. minutě tuto akci opakoval a byl těsně před brankou ve vyložené pozici sražen. Nařízené trestné střílení Potsch hladce proměnil.

Ve druhé třetině naše mužstvo zlepšilo obranu a tak dobře hrající reprezentanti se nemohli v této části dostatečně prosadit. Ve 24. minutě se dokonce podařilo Karlíkovi po samostatném úniku ranou k tyči snížit na 2:5. Ale to bylo, jak se později ukázalo poslední slovo Gottwaldova.

Ve druhé třetině došlo k nešťastné srážce Stuchlíka a Matějů, po které byl Stuchlík několik minut ošetřován mimo hřiště. I tato okolnost možná ovlivnila slibně se rozvíjející hru hostů ve druhé třetině.

Ve 28. minutě zvýšil Bubník a ve 32. minutě Skopal od modré čáry. V této části hry se ukázali v plném světle oba bratislavští rozhodčí – Medzihradský a zejména Bucula, kteří netrestali hrubé zákroky brněnské obrany (Potsch), ale přitom začali vylučovat hráče TJG za neexistující provinění.

V této „formě“ pak rozhodčí vydrželi až do konce utkání. Máme za to, že rozhodčí typu Bucaly na ligová kluziště nepatří.

Ve třetí třetině se mistrovské mužstvo úplně ovládlo hru. Ve 43. minutě Vaněk, v 50. minutě opět Bubník ze sóla, v 55. minutě Vaněk, v 56. minutě Scheuer, v 58. minutě Mašláň, a v 60. minutě opět Vaněk završili vysokou porážku Gottwaldova.

V těchto chvílích jsme málokdy hráli v plném počtu zásluhou „překvapujících“ výroků rozhodčích. Proti vynikajícím výkonům reprezentantů v dresu brněnské Rudé hvězdy nemělo mužstvo TJG žádnou šanci. Je však třeba říct, že nehrálo špatný hokej, bojovalo a mělo i sympatie hlediště. Zaostávalo především v technice bruslení, taktice a kombinaci, což ostře kontrastovalo s úseky hry, kdy Rudá hvězda předváděla strojovou kombinaci mnohdy téměř „naslepo“.

Vyoral v brance měl řadu dobrých zákroků, ale také dost respektu ze zvučných jmen.. Některé inkasované góly se daly krýt. V přetížené obraně, která však především ve druhé třetině mnohem taktičtěji, vynikli Heller a Černý, ale i Bezouška, a Kožela se snažili.

První útok se tentokrát neprosadil střelecky, i když měl několik pěkných akcí.

Ve druhém útoku bojovali Heim, a zejména Karlík, zatím co Rabertz hrál úplně bez zájmu. Konečně zejména ve třetím útoku potěšila zlepšená hra Kozla, což je dobrým příslibem vyrovnávajícího se výkonu mužstva před dalšími zápasy.

Zítra bude na ZS sehráno poslední utkání prvního kola. Domácí hostí celek Dukly Jihlava. Začátek je v 19 hodin.

Jaroslav Jiřík (útočník SONP Kladno): "Nemohu pochopit, jak jste s takovým mužstvem mohli v Praze prohrát 0:14."

Quido Adamec (rozhodčí): "To bylo ohromné tempo, které ve druhé třetině udávali vaši hráči. Bylo to tak rychlé, že jsem měl co dělat, abych tomu stačil."

Vitězslav Nováček (trenér Gottwaldova): "V Praze jsme dostávali laciné branky a tempo bylo těžkopádné. Proti Kladnu už to bylo lepší. Ještě se vše musíme hodně zaměřit.

10. kolo: 13. listopadu 1960 Rudá hvězda Brno – TJ Gottwaldov 13:2 (5:1, 2:1, 6:0)

Branky: 3. a 43., 55. a 60. Vaněk, 3. Winkler, 4. Pantůček, 18., 50. Vl. Bubník, 19. Potsch, 56. Scheuer, 58. Mašláň - 16. Heller, 24. Karlík. Vyloučení: 4:8.

RH Brno: Ševčík – Potsch, Mašláň, Olejník, Andrt – Vl. Bubník, Pantůček, Danda – Scheuer, Vaněk, Šubrt- Sůňa, Skopal, Winkler, Trenér: prof. Bouzek.

TJ Gottwaldov: Vyoral – Bezouška, Černý, Heller, B. Kožela – Matějů, Stuchlík, Konečný – Heim, Rabertz, Karlík – Kozel, Pavelka, Bořuta. Trenér: Nováček.

Vladimír Vojta

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář