Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


1960-61 Spartak Sokolovo - Gottwaldov 14:0

Štvanice ve středu večer, po vysoké porážce našeho mužstva v prvním ligovém utkání.

Nejde přirozeně o tragédii, neboť s porážkou se počítalo. Snad jen její výše připomíná pro fanoušky výrok o kalichu hořkosti. A to ještě proti Sokolovu, které hrálo bez potrestaných hráčů a mělo být morálně otřeseno. Opak se stal skutkem: vítězové se vzepjali i jako „druhá garnitura“ k vrcholovému výkonu s úmyslem nastřílet co nejvíc branek.

Přitom je třeba přiznat, že Sokolovo disponuje dostatkem dobrých rozježděných hráčů. Předčilo Gottwaldovské především v rychlosti, bruslařské jistotě i kombinaci.

Hosté nastoupili k prvnímu zápasu opět se zbytečným respektem a než se rozkoukali, prohrávali 0:5. Teprve na začátku II. třetiny hru vyrovnali a několikrát nebezpečně dostali do blízkosti pražské branky. Bohužel, stará bolest, malý důraz a nedostatek klidu nepomohl uchovat konto Sokolova čisté. Naše první a druhá řada předčily třetí pražský útok, brankářům se za přetíženou obranou těžko chytalo, přičemž Heller se víc uplatňoval jako tahoun některých útočných akcí.

TJ Gottwaldov musí v dalších zápasech hodně přidat, hlavně bruslařsky a střelecky, aby mužstvo důstojně obstálo v dalších zápasech.

Zdroj: Naše Pravda

 Zahajovací utkání hokejové ligy proběhlo v nečekaně klidném prostředí. Nováček soutěže, mužstvo TJ Gottwaldov, nebyl nijak nebezpečným soupeřem pro oslabený tým domácích, jenž nastoupil bez distancovaných hráčů. A tak se o vzruch starali jen hráči Sokolova tím, že po první třetině ochabli v důslednosti krytí protihráčů a spoléhali se, že hosté udělají chybu. Jen tak se stalo, že mladičký Wohl dostal několikrát ve druhé a závěrečné třetině utkání příležitost k zákrokům.

A byly to zásahy bystré, pohotové a bezpečné. Zdá se, že Sokolovo získalo nadějného brankáře. Gottwaldovští mají snahy, obětavosti i bojovnosti jistě dostatek – i na ligu – ale chybí jim jednak zkušenost, přehled, jednak dokonalé bruslení. Ligový křest se jim příliš nepovedl, zdá se, že v přípravě měli málo možností hrát se zkušenými týmy a ve vyšším tempu. Ovšem to, co jim dnes chybí, mohou zítra získat. Jsou mladým celkem a neztratí-li chuť, mají předpoklad k vzestupu. Sokolovo vystačilo s průměrným výkonem. Převaha sváděla hráče k sólování, obránci bez ohledu, že se točili ve třech, iniciativně útočili, obzvlášť Bünter, což se samozřejmě pak projevovalo v ochabujícím důrazu před vlastní brankou. Útočníci se nevraceli. Jde o to, aby si mužstvo tyto chyby včas uvědomilo, neboť další soupeři nepodlehnou tak lehce.

Zdroj: Československý sport.

„To byla bída, z ochozů se ozývalo: „Baťo, cos to přivezl.“ Ale učili jsme se, oni byli daleko lepší. V domácí odvetě už to od nás bylo lepší, šli jsme výkonnostně nahoru. Byli jsme jako učňové, ale museli jsme se učit rychle. Dokonce jsme občas i uměli překvapit,“ vyprávěl pro Zlínský deník Václav Karlík, tehdejší útočník.

1. kolo: středa 12.10. 1960 TJ SPARTAK PRAHA SOKOLOVO – TJ GOTTWALDOV 14:0 (5:0, 4:0, 5:0)

Branky: Hejtmánek 3, Pokorný 3, Charouzd 2, Bünter 2, Havel, Lindauer, Vojtěch a Bukač. Rozhodčí: Davídek, Svoboda Alois. Vyloučení: 1:3. Diváci: 7000.

Sp. Sokolovo: Wohl  – Bünter, Lindauer, Nový - Hejtmánek, Bukač, Havel - Roziňák, Blecha, Charouzd - Pokorný, Vojtěch, Pospíšil. Trenér: Ujčík.

TJ Gottwaldov: Baroš, Vyoral – Heller, B. Kožela, Bezouška - Matějů (J. Kožela), Stuchlík, Charous -  Kozel, Rabetz, Konečný - Bořuta, Pavelka, Karlík. Trenér: Nováček.

Zpracovali: Daniel Ostrčilík a Pavel Janošek

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář