Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


1963-1964 Slovan Bratislava - Gottwaldov 5:5

Šokovali favorita! Ještě pět minut před koncem prohrávali 2:5, zdálo se, že se zápas pouze dohrával. Jenže poté hokejisté Gottwaldova třemi góly Josefa Kožely, Zdeňka Černého a Karla Heima během tří minut (54. až 56.) vyrovnali z 2:5 na 5:5. V poslední minutě pak Stuchlík s Černým odmítli senzaci, když neproměnili tutovku a vedle Dzurilly stáhli všichni svatí i s příbuzenstvem. Výtečný zápas odehrál Josef Kožela, jenž si kromě branky připsal i dvě asistence. „Svým výkonem strhl celé mužstvo,“ popisovali novináři po zápase.

Překvapujícím vítězstvím v Pardubicích způsobili rozruch, výsledek nedělního bratislavského střetnutí pak byla přímo odpálená bomba. V rozmezí sedmi dnů tak získali ze tří zápasů pět bodů, a to po vysokých porážkách v úvodu letošní soutěže jistě málokdo očekával. Domácí si na výkyvy Slovanu zvykají, vždyť tu naposled vyhrálo Kladno. A nyní trochu přezíravý pohled na nováčka přivodil dělení bodů – musí to být trpké zažití.

Do konce utkání zbývalo ještě deset minut. Důsledná aktivní obrana našeho družstva po celém kluzišti však opět přinesla své ovoce. Stačilo několikrát vypíchnout kotouč bratislavským hráčům, několik zaváhání domácí obrany, hemžící se státními reprezentanty a ve třech minutách dokázali gottwaldovští hokejisté vyrovnat stav utkání na 5:5.

Bruslařsky a technicky vybavený tým mělo v utkání převahu. Stačilo však důsledné krytí nebezpečného Golonky (tuto úlohu splnil nejdříve Fülhrich a potom Karlík i Stuchlík ve středu druhé i první útočné řady), aby největší zbraň Slovanu byla zlikvidována. Přecechtěl svého nejistého protějška Dzurillu předčil a dokázal svým výkonem, že se dnes může řadit mezi nejlepší brankáře soutěže.

Gottwaldov šel už ve 2. minutě po samostatné akci Bohumila Kožely do vedení, jenže domácí ještě do přestávky skóre Golonkou a Starším otočili. Ve druhé třetině pak opět Nedomanský s Houškou zvýšili až na 4:1, Josef Kožela ve 37. minutě snížil na 2:4, jenže Nedomanský ve 49 opět upravil na 5:2.

Slovan udával tempo po celý zápas, což se konečně očekávalo. Než se otupilo ostří domácích, vystřídali se na Golonkovi tři hlídači. Führich (od druhé třetiny Karlík – a střežil ho dobře, obávaný „beran“ akcí Slovanu pak nedal ani branku) a dále Stuchlík.

Taktika vyšla, aktivní presink Gottwaldova po celé ploše ukázal, že ve fyzické přípravě jde mužstvo stále nahoru. Inspirující je, že se kolektiv nesmířil s nepříznivým stavem 1:4 a 2:5 a našel v sobě sílu vyrovnat. Musí to ocenit každý, kdo poznal atmosféru bratislavských zápasů i akustiku kryté haly, která každý pokřik domácích diváků zdvojnásobuje.

Z obránců poctivě bojujících se líbili hlavně rychlý Charous a B. Kožela, první útok vynikal souhrou a taktikou, druhý nezměrnou bojovností a třetí rozhodl utkání střelecky. Výkon J. Kožely a Heima se lepší zápas od zápasu. Ani po tomto výsledku přes upřímnou radost, kterou v celé gottwaldovské sportovní veřejnosti výsledek vyvolává, není možno spát na vavřínech.

Nepříznivé vylosování se projevuje nyní v přechodu do druhé části soutěže naráz příznivěji. Vždyť nyní uvidíme naše družstvo třikrát za sebou na domácím ledě (VŽKG, Sokolovo, Kladno) a lze očekávat tuhý boj. Chce se věřit, že za dobré podpory domácího obecenstva by se i v těchto těžkých utkáních dalo dosáhnout příznivého výsledku. Radost přináší i ten fakt, že posledních úspěchů dosahuje mužstvo vzorně slušnou hrou, která je vynesla až do čela soutěže slušnosti.

Ve středu hostí naše družstvo v 18 hodin VŽKG a v neděli Spartak Praha Sokolovo.

10. kolo 3. listopadu 1963 Slovan Bratislava – TJ Gottwaldov 5:5 (2:1, 2:1, 1:3) 

Branky: Nedomanský 2, Golonka, Starší a Houška - J. Kožela 2, Heim, Černý a B. Kožela. Rozhodčí: Bártík a Trnka. Vyloučení 3:1. Využití:1:1. Diváků: 7000.

TJ Gottwaldov: Přecechtěl - B. Kožela, Heller, Kozel, Charous, Číž, Stuchlík, Černý, Maršík, Fülhrich, (od druhé třetiny Karlík), Vaďura, Heim, Kožela, Kovačič.

Slovan Bratislava: Dzurilla - M. Gregor, F. Gregor, Čapla, Houška, Starší, Golonka, Kordiak, Grantner, Nedomanský, Černický, Michalec, Pažitný, Dučaj.

Autor: Daniel Ostrčilík s využitím archívu (Československý sport a Naše Pravda). Připravil: Pavel Janošek.