Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


1963/1964 TJ Gottwaldov - ZKL Brno 0:12

Tohle je dodnes největší výprask, jaký zlínský zimní stadion zažil. 0:12 proti reprezentanty nadupanému úřadujícímu šampionovi soutěže ZKL Brno sice vypadá jako potupa, ale byla to holá realita v měření sil. Víc branek hokejisté Gottwaldova, později ani Zlína před vlastními fanoušky neinkasovali.

Ačkoliv oficiální návštěva byla 10 696 diváků, podle některých údajů se v hledišti tísnilo až dvanáct tisíc fanoušků. Zhruba patnáct stovek se jich prý do ochozů dostalo bez vstupenky. Ať to bylo jakkoliv, je to dodnes nejvyšší návštěva, která na současném Zimním stadionu Luďka Čajky zavítala.

„Rekordní návštěva, vůbec nejvyšší v historii rozdělila svůj zájem mezi sportovní zážitek a zvědavost na novou sportovní halu,“ připomněl dobový tisk, že spousta lidí se dorazila v úvodním domácím zápase sezony podívat na novou unikátní střechu, která tehdy nově zakrývala kluziště.

„Třeba přiznat, že dojem ze samotného torza klenby je zatím působivější než z výkonu nováčka 1.ligy. Většina ale rozumně uznala, že kdyby mužstvo ZKL, nabité reprezentanty nepředvedlo hokejový koncert, kdo jiný už tedy,“ ptal se novinář regionální Naší Pravdy Bohumil Kabourek.

Góly padaly z nenápadných sólových slalomů přes několik hráčů i jako efektní ukázka kombinačních etud. Hráči chvílemi zakládali akce, v nichž to jiskřilo tvůrčí fantazií, schopností skvěle improvizovat i kolektivním cílem pro účelnou souhru. A protože takové vyzrálé kvality jsou navíc podepřeny bleskurychlou frekvencí bruslařskou a dokonalostí techniky, bylo se nač dívat.

Pro porovnání ambic domácích hokejistů a ostatních v nejvyšší soutěži nedalo rozlosování a první tři těžcí soupeři žádné předpoklady. Nebudeme se nutit do laciného optimismu, každý soupeř bude těžký.

V čem je podle našeho názoru cesta k úspěchu?

1. uvolnění všech rezerv v každém jednotlivci.

2. bojovnost a statečná srdce.

3. Chytrá a účelná taktika.

Že to půjde, doložíme argumenty: v porovnání se zápasy v Praze a na Kladně se výkon týmu navzdory dvanácti inkasovaným brankám o třídu zvedl. Josef Kožela, Vaďura, Maršík i další podali mnohem lepší výkony než v prvních zápasech. Venku se bude zřejmě osvědčovat fotbalová taktika Prešova (aktivní veledůsledná obrana) , což potvrdily celé dvě třetiny zápasu se SONP Kladno, doma by to s podporou obecenstva mělo vést k zisku bodů, což nám ovšem musí potvrdit další hokejové středy v Gottwaldově.

Jaký byl vývoj hry? Domácí hráli otevřenou hru a bojovali po celý zápas s velkým vypětím sil. Žádný touš nebyl pro ně ztracen a snažili se samozřejmě dostat co nejméně branek. V první třetině se tato taktika jakžtakž dařila. Druhá část byla už jen exhibicí mistrů. Rozhodující minuty zápasu byly mezi 33. až 40. minutou, kdy padlo pět branek do sítě, jinak velmi dobře chytajícího Přecechtěla.

Závěrečná třetina byla už ze strany hostů, pod dojmem vysokého náskoku, hrána vlažněji. Gottwaldovští až na bojovnost mnoho hokejového umění neukázali.

Zklamali oba brněnští hokejisté Klíma a Maršík. Naopak je třeba pochválit i přes dvanáct obdržených branek brankáře Přecechtěla. Světlé momenty měli ve třetí řadě i Heim a J. Kožela. Obránci postrádali tvrdost a potřebnou pohyblivost. U vítězů zahrála nejlépe druhá útočná řada, a zvláště dvojice Kepák – Černý. Prvnímu útoku se dařilo až v závěru zápasu. Vaněk nenastoupil pro zranění. Obrana hrála tvrdě a nepřipustila gottwaldovské útočníky k dokončení akcí.

3.kolo: 9. října 1963 TJ Gottwaldov – TJ ZKL Brno 0:12 (0:3, 0:7, 0:2)

Branky a nahrávky: Kepák (Scheuer), Potsch, Kepák (J. Černý), Olejník (Šubrt), Bubník (Danda), F. Ševčík (Danda), Mašláň, J. Černý, J. Černý (Olejník), Bubník (Potsch), Kepák, J. Černý. Rozhodčí: Krňávek, Prejza. Vyloučení: 1:1 (Maršík – Winkler). Využití: 0:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 10 696.

TJ ZKL Brno: Nadrchal (41. Ševčík) – Potsch, Olejník, Meixner, Mašláň - Bubník, Danda, Ševčík – Scheuer, Kepák, Černý – Winkler, Skopal, Šubrt. Trenér: Bouzek.

TJ Gottwaldov: Přecechtěl – Charous, Heller, B. Kožela, Karlík, (32. Kozel) - Číž, Stuchlík, Führich - Maršík, M. Klíma, Vaďura –

Heim, J. Kožela, Kovačič. Trenér: Kobera.

Text: Daniel Ostrčilík s využitím archívů (Naše Pravda, Československý Sport, Rudé právo) - připravil podklady pro zpracování

a přepsal Pavel Janošek.