Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


1966 - 67 Gottwaldov - Košice 7:0

Ševci se dočkali po šesti letech a odehraných 133 zápasech od prvního postupu do nejvyšší soutěže prvního čistého konta. Prvním brankářem, který ve Zlíně udržel v I. lize nulu, byl Horst Valášek. Stalo se tak v jeho druhém zápase ve žlutomodrém dresu po příchodu z pražského Motorletu. Byla neděle 1. října roku 1966 proti Košicím, když se v přímém souboji postavil reprezentačnímu gólmanovi Holečkovi. „V té době jsme s Holečkem byli na podobné úrovni. Až později měl úspěchy,“ vybavil si pro Zlínský deník Horst Valášek. Tady je jeho zápas…

Už hodinu před zahájením ligového utkání byl zimní stadion v obložení automobilů, v níž přijeli příznivci hokeje z širokého okolí. Ti, kteří měli permanentku v kapse, s klidem zdolávali mírné stoupání k hale. A ti kteří neměli vstupenku, spěchali s obavami, zda se na ně ještě dostane. Takže už dlouho před pátou hodinou proudilo po březnické silnici davy lidí spěchajících na zahájení prvního ligového zápasu v sezoně na domácím ledě. Už slabší návštěva na fotbalovou divizi na Letné dávala tušit, že se převážná část sportovních příznivců se „šetří“ na večer. Nakonec jich přišlo necelých osm tisíc. Domácí hráli výborně v obraně, kde byl ústřední postavou brankář Valášek, jenž pochytal všech třicet střel soupeře. „Už na to nemyslím, je to strašně dávno. Pěkných zápasů bylo víc. Výsledky málo kdy skončily nulou. Hrával se více útočný hokej,“ vzpomínal Valášek. Jeho výkon proti přípravnému střetnutí se změnil k nepoznání. Z obránců si takticky vedl Svojše, jehož snaha po přesné rozehrávce je příkladná.

Už ve 3. minutě Maršík nedokončil své sólo. O dvě minuty později byl vyloučen Landa a v 6. minutě po akci Svojšeho Zdeněk Poláček otevřel skóre, jehož výkon byl ve srovnání s loňskou sezonou lepší. Jeho první branka v sezoně ve vlastním oslabení nesla pečeť pohotového střelce a vyvedla Holečka z míry tak, že se už nechytil. „To se nesmí takovému brankáři, jakým Holeček je, stát. Naši ztratili koncentraci, což rozhodlo o výsledku,“ litoval trenér Košic Štemprok. A to ještě Holeček svůj tým ušetřil od ještě většího přídělu.

V 17. minutě však využil přesilovku Bavor a těsně před první sirénou Kašťák zvýšil na 3:0. Hosté se sice snažili zrychlit hru, Valášek byl však nepřekonatelný. Ve 28. minutě navíc Heim využil další přesilovku – 4:0. O devět minut později Bavor po sólové akci blafákem zvýšil na 5:0.

Ve 43. minutě během třiceti vteřin zamířili na trestnou lavici čtyři hráči a hrálo se tři na tři. V 50. minutě zvýšil Šíma na 6:0 a čtyři minuty před koncem pečetil Kašťák na 7:0.

Útočné řady gottwaldovského kolektivu jsou nyní téměř vyrovnané. Dobře se uvedla i další posila Šíma. Jeho drzost, s jakou projel až před Holečka a překonal jej, naznačuje správný tah na branku. Skvělý výkon podal Koutný. Prostě domácí velmi příjemně překvapili. Dovedli rytířsky snášet i zásahy rozhodčích, který na ně byli přísnější než na hosty. Liška z Bratislavy i Bartošek ze Žatce prokázali na začátku sezony překvapivou nerozhodnost, mnohokrát chybovali.

A ještě jedna věc. V Gottwaldově se tvoří skupinky, které byly v neděli na zimním stadionu s amatérsky zhotovenými vlajkami žluté a modré barvy uprostřed s géčkem.

Ladislav Štemprok (trenér Dukly Košice): „Ještě jsem neviděl své mužstvo zahrát tak slabě. Vysvětluji si to psychologickou brankou při vlastní přesilovce, která chlapce znervózněla a vzala jim souhru a systém. Špatný byl také led. Výkon Gottwaldova byl nadšený, zlepšily se jeho obranné řady. Hrálo se velmi slušně. Bavor byl nejlepší na ledě.“

Vladimír Kobranov (trenér Gottwalova): Jsem spokojen s výsledkem i taktickým a fyzickým výkonem hráčů. Plnili plán a sami se přesvědčili, že i při oslabení je možno vstřelit branky, když se hraje pozorně a projeví snahu.“

2. kolo: 1. října 1966 Gottwaldov - Košice 7:0 (3:0, 2:0, 2:0)

Branky: 17. a 37. Bavor, 19. a 56. Kašťák, 6. Z. Poláček, 28. Heim, 50. Šíma. Vyloučení: 5:6. Využití: 2:0. V oslabení: 1:0. zásahy brankářů: Valášek 30 (10, 9, 11) – Holeček 40 (9, 16, 15). Diváků: 7551 platících.

Daniel Ostrčilík s využitím dobových archívů

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář