Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


1969-1970 Gottwaldov - Sparta Praha 9:4

Hattrick útočníka Gottwaldova Karla Heima ozdobil první triumf v sezoně. Staronová formace Bavor - Vašek - Heim nastřílela šest z devíti gólů a režírovala vůbec nejvyšší vítězství nad pražskou Spartou v historii klubu 9:4, které platí až do současnosti.

Ševci v úvodních třech kolech nechali zapomenout na vydařenou přípravu a po prvních třech kolech zůstali bez bodů. Ale hlavně bez jiskry a zápalu. To byl šok pro domácí příznivce, kteří nechali tentokrát ochozy na gottwaldovském zimním stadionu pořádně prořídnout. Říká se, že když to párkrát nevyjde, jednou to někdo odnese. Ovšem v Gottwaldově den před zápasem proběhla schůzka výboru klubu s celým kolektivem. A je jisté, že to nebyly přátelské pohovory. Dosavadní neúspěchy až palčivě volaly po řešení.

Tentokrát zůstal v civilu Poláček a jen na střídačce čekali obránci Jenáček, Herčko i brankář Valášek. Sparťanský trenér Přemysl Hejný vedle předpokládaných absencí postrádal navíc Adamce a Svoboda nenastoupil zcela fit.

I za těchto okolností měli Pražané vyšší ambice. Ovšem ukázalo se, že i jejich obranné řady jsou letos váhavější, než tomu bylo v minulosti. Ironií je, že Wohl, který si v určitých chvílích připadal jistě jako na střelnici, dostal devět gólů, ale nejméně tři naprosto vyložené kryl a uchránil svůj tým od dvouciferné pohromy. Začátek zápasu přitom pro domácí působili nepřesně a nervózně. Ve druhé a třetí třetině však ševci předvedli ligový hokej.

Jen na chvíli se při utkání se Slovanem objevil v domácím celku mezi Heimem a Bavorem Vašek. Zahrál dobře, proti ZLK však vedl jinou dvojici. Tentokrát ho trenér Mrlík zařadil opět mezi Bavora a s Heimem. Tato formace předváděla místy prvotřídní hokej a některé branky po akcích na jeden dotek přímo z voleje byly nechytatelné. Úžasný byl Bavorův zájem o hru, jeho spolupráce s Heimem a nezištné přihrávky spoluhráčům na góly. To byla hokejová pochoutka.

Také kapitán Kožela pořádně zvýšil obrátky. Proti Spartě se mu daří tradičně. Vůbec se na ledě z mátožného týmu stala bojující parta. Maršík se zase blýskl jako v dobách své největší slávy sólem zakončené gólem.

Přidáme-li k tomu řadu výborných zákroků brankáře Jurky a zlepšený výkon nejzkušenějších obránců Svobody se Šímou, je jasné, co přineslo první vítězství v sezoně. Tak vysoko Sparta v Gottwaldově neprohrála.

„Nic jiného v tom není, než bojovat a aby každý plnil svůj úkol,“ hodnotil po zápase trenér Gottwaldova Otto Mrlík, jehož tým po první výhře opustil poslední místo tabulky a po čtyřech kolech byl se dvěma body osmý.

„Tři branky ve druhé třetině nás zlomily. Gottwaldovští mě překvapili rychlostí, kombinací a účinnou střelbou,“ přiznal kouč Sparty Přemysl Hajný.

Té se nedařila nátlaková hra, hrála nepřesně a bez důrazu. Záblesky měl Havel. Až na zbytečný a nepotrestaný faul na Heima a na nezvyklém postu Lindauer. Zklamala jen dvojice rozhodčích Kuma - Hamouz, kteří zůstali hluboko za ligovým průměrem. Na jejich výkon si stěžovali diváci i hráči.

4. kolo 3. října 1969 Gottwaldov - Sparta 9:4 (2:2, 3:1, 4:1)

Branky a nahrávky: 26., 50. a 52. Heim. 9. a 54. Vašek, 16. Kožela, 29. Bavor, 31. Maršík, 60. Přikryl. (Přihrávky: Bavor 3, Heim a Kožela 2, Maršík a Svoboda) - 7. Svoboda, 14. a 33. Havel, 58. Kuneš (Přihrávky: Šindelář, Kochta, Brdlička). Rozhodčí: Kuma a Hamouz. Vyloučení: 8:5. Využití: 2:0. V oslabení: 0:1. Diváků: 5500.

Gottwaldov: Jurka - Tomaník, Šíma, Svoboda, Zajíček - Maršík, Kožela, Přikryl - Bavor, Vašek, Heim - Bršlica, Koutný, Srovnal.

Sparta Praha: Wohl - Masopust, Kuneš, Šmíd, Beránek, Eysselt - Havel, Kochta, Lindauer - Kašťák, Šindelář, Svoboda - Černý, Brdlička, Nikl, Libora. Trenér: Hajný.

Autoři: Vladimír Vojta, s úpravou a aktualizací Daniela Ostrčilíka

 

Další média referovala o zápase takto....

Analýza zápasu

Utkání dalo zcela za pravdu tvrzení, že domácí hráči umí daleko víc, než zatím ukázali, a když dají k tomuto umění, musel to někdo odnést. A tím „někdo" byla Sparta Praha, proti níž podali domácí výkon, jaký už dlouho nepředvedli. Pravda ovšem je, že byli při nástupu vítáni pískotem diváků. kterých přišlo podstatně méně.

Už od první minuty bylo zřejmé, že byl dán úkol krýt každého hráče protivníka a nedovolit, aby se dařila kombinace dvojici Kochta—Havel, eliminovat útok Brdičky, přecházet do útočných akcí a využit toho, že dnešní obrana Sparty bez Horešovského je zranitelná. A to se podařilo. Výkon řady Kuželovy, zvláště dík vedoucímu této řady, se zlepšil o třídu, a Vašek mezi Bavorem a Heimern znovu potvrdil, že útok v tomto složení je kombinačně i střelecky největším nebezpečím. Útok Koutného splnil svůj úkol — narušovat a udržet soupeře v uctivé vzdálenosti. Neporovnatelně se zlepšila hra obránců. Viděli jsme rychlé odevzdávání touše útočníkům a kupodivu i snahu po hře tělem (Šíma, Tomantk), Svoboda pak vynikl poziční hrou a příhrou na najíždějícího spoluhráče. Mužem utkání byl tentokrát Jurka v brance, který byl odvážný a s postřehem likvidoval i dva nájezdy Havla v jedné minutě. Dvojice rozhodčích Kuma - Hamčuz při vší snaze působila až příliš nováčkovsky a svůj výkon ještě snižovala zbytečným kompensováním.

 Průběh zápasu

V 7. minutě získal sparťanský Svoboda hostům vedení, ale hned v následující minutě vybojoval Bavor, který udivil svou bojovností, touš a z jeho příhry Vašek vyrovnal na 1:1.

V té chvíli byl Heim zraněn obličeji Havlem, ale rozhodčí to kvalifikovali jako neúmyslné. Ve 14. minutě ujala dvojice Kochta - Havel a znovu Gottwaldov prohrával - 1:2.

Domácí neustále útočili, v 16. minutě ujel Maršík a jeho přesný centr Kožela proměnil - 2:2.

Druhá třetina byla ve znamení oboustranných útoků, jakoby oba trenéři dali příkaz strhnout vedení na svoji stranu. Podařilo se to domácím. Na trestné lavici seděli Šíma a Havel, když Bavor poslal přesný centr před branku a Heim z voleje upravil na 3:2.

V 9. minutě je to znovu Bavor, který svádí vítězný souboj s obranou hostí - 4:2.

Když v 11. minutě převzal od Heima přesný pas Maršík a bombou prostřelil Wohla, cítili diváci, že je blízko k senzaci. A tak „hoši bojovat!" se neslo stadiónem a domácí vystupňovali tempa.

Havlovi se sice podařilo snížit na 5:3, ale ta bylo všechno. Poslední třetina byla už zcela ve znamení náporu domácích. V některých minutách se Sparta jen zoufale bránila. V 9. minutě. Bavor znovu našel najíždějícího Helma a ten opět střílel přímo z voleje za záda zoufalého Wohla, který při některých akcích odolává už sám. Ve 12. minutě, kdy hrají domácí 4 na 3, přesná příhra Kožely na Heima znamenala upravení stavu na 7:3 a ve 14. minutě z perfektní akce celého útoku Vašek zvyšuje na 8:3.

Nedůsledností v obraně sice Gottwaldov zaplatil brankou z hole obránce Kuneše, ale byl to Přikryl, který v 19. minutě ujel po křídle a podél vyjíždějícího Wohla zvyšuje na 9:4.

To už na ledě existovalo jen jedno mužstvo, a sice domácí, V objetí končí brankář Jurka a zvednuté hole zdraví věrné obecenstvo. Vítězství nad Spartou znamená nejen dva body a posunutí v tabulce, ale především velké morální vítězství každého hráče nad sebou. Ze je totiž schopen podat výkon podstatně lepší, než dosud. Jedině tak si lze získat zpět důvěru svých příznivců. Bylo to procitnutí právě včas.

 

-Ig-

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář