Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


1983-1984 Gottwaldov - Vítkovice 3:1

Třináctka v datu trochu poznamenala jinak lesklou gottwaldovskou premiéru. Potvrzené registrační průkazy nadějných domácích noviců Chalánka a Dobiáška zapomněl jeden z domácích funkcionářů v Praze na stole matriční komise a tak musel Gottwaldov zahájit jen se třemi pětkami. K premiérovému zápasu naskočil ve třetí obranné dvojici se Zdeňkem Venerou i 19letý Luděk Čajka.

Hned v první minutě pak Králík, po sedmi létech opět na rodném ledě, vypíchl kotouč Černíkovi, který najel těsně před něj, a sklidil bouřlivý aplaus beznadějně vyprodaných ochozů. Hrdinou první třetiny byl nesporně univerzální Kořený, který po 93 sekundách po vysunutí Albrechtem a oklamání dvou zadáků hostí se poprvé rozvlnila síťka za Podešvou. Kořený na něj najížděl ještě dvakrát, ale zopakovat perfektní kousek se mu už nepodařilo. Naopak Ostravští se čtyřmi útoky využívali každé příležitosti k protiútokům, a jejich forčeking při místy zdlouhavém rozehrávání gottwaldovských obránce znamenal nepříjemné situace před Králíkem, který znovu a znovu musel prokazovat své kvality. Gottwaldov za 30 sekund zúročil první přesilovku, když ve shluku pomohla Pelcovu kotouči ještě brusle některého z vítkovických obránců. Tím byl prach v domácích houfnicích pro celých 40 minut vystřílen. Neuspěl totiž ani Čech v sólovém nájezdu, ani Mezkova bomba i Albrechtův volej.

Podešva byl k nepřekonání a tak diváci ve slušném a na začátek sezóny celkem pohledném střetnutí obdivovali především výkony obou brankářů. Hosté ve druhé části už také jen se třemi útočnými formacemi se místy se štěstím bránili, domácí střelba od modré však postrádala přesnost i překvapivost a nabídnuté výhody přesilovek domácí nevyučili pro přílišně stereotypní hru. Naopak Vlk ve vlastním oslabení necelé dvě minuty před druhým houkáním ujel a překonal Králíka skvělou křižnou střelou pod horní tyč.

Na „potícím" se ledě ve vlhkém dusnu ztrácela hra v závěru na tempu i přesnosti. Oba brankáři měli však dostatek příležitosti znovu bravurními zákroky zdvihnout tribuny ze sedadel. Gottwaldovští utvrdili své vítězství znovu v přesilovce, když po 63 sekundách Mezek vtipným dloubnutím zúročil centr Pelce. Stínem utkání byla zranění domácího Říhy, který byl odnesen z ledu na nosítkách.

Zdeněk Haber (TJ Gottwaldov): „Vítězství nad Vítkovicemi je vždy úspěch. Brankáři tentokrát vychytali snad všechno. Naše rezervy jsou v zakládání útoků a koncovce. Co je se zraněným Říhou? Není to tak hrozné, jde o naražené koleno. V pátek by měl v Bratislavě nastoupit.“

1. kolo: 13. září 1983 Gottwaldov - Vítkovice 3:1 (2:0, 0:1, 1:0)

Branky: 2. Kořený (Albrecht), 15. Pelc, 50. Mezek (Pelc) – 39. Vlk (Svozil). Rozhodčí: Šubrt – Caban, Křiška. Vyloučení: 4:7. Využití: 2:0. Oslabení: 0:1. Sled: 2:0, 2:1, 3:1. Diváků: 8500 (vyprodáno). Nejlepší hráči: Králík - Vlk.

Gottwaldov: Králík - Sedlák, Michalovský, Albrecht, Korph, Čajka, Venera - Mezek, Pelc, Čech - Kocián, Říha, Kořený - Hulva, Vajčner, Vodák. Trenéři: Haber a Maršík.

Vítkovice: Podešva — Kadlec, Dvořák, Kacíř, Majerník, Kolužník, Lyčka - Vik, Svozil, Černík - Venkrbec, Přecechtěl, Klíma – Kasper, Kotala, Holubář - Kuřidým, Smeták, Mikula. Trenéři: Soukup a Metelka.

Vladimír Vojta

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář