Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


3. kvalifikace 1974 Liptovský Mikuláš – TJ Gottwaldov 5:4 v prodloužení

Když Ivan Cibák rozhodl třetí zápas kvalifikace o I. ligu, jeho syn, pozdější vítěz Stanley cupu z roku 2004 a bývalý útočník Zlína Martin Cibák ještě ani nebyl na světě. Jeho otec byl věkem ještě dorostenec, když se ve druhé polovině března 1974 dvěma góly podílel na obratu a zdramatizování série proti Gottwaldovu. Nejprve ve 46. minutě načal cestu za obratem gólem na 2:4, aby následně v deváté minutě prodloužení rozhodl na konečných 5:4. O postup přišli ševci až dvacet vteřin před koncem základní hrací doby.

Po dvou nádherných dnech v malebném prostředí Vysokých Tater zamířila výprava fanoušků Gottwaldova do Liptovského Mikuláše. Přesto k všeobecnému překvapení byl zimní stadion poloprázdný a řadu místních příznivců odradily zřejmě vysoké porážky z úvodních dvou zápasů.

Mezi přítomnými diváky však byli předseda hokejového svazu dr. Andršt a druhý trenér národního týmu ČSSR Ján Starší, kteří si na zápas odskočili z reprezentačního soustředění v Popradě. Podle svých slov se přijeli podívat hlavně na Gottwaldov. Upřímně, mnoho toho neviděli.

Nad techničtějším a zkušenějším soupeřem totiž pro tentokrát zvítězila nezměrná bojovnost domácích. Hosté začali hodně nervózně. Rozhodnout o postupu co nejdříve, pocit zodpovědnosti i nelehká úloha favorita mu nepříjemně svazovaly ruce. Nedařilo se v obraně a to byla voda na mlýn soupeře, který v domácím prostředí neměl co ztratit. Byl aktivnější, vytvořil si více brankových šancí, první sólo však hosté promarnili.

Liptovský Mikuláš šel do vedení Gottwaldov musel napnout všechny síly, aby minutu před koncem první třetiny vyrovnal ve skrumáži zadák Sedlák po přihrávce Doláka. Vytoužený gól však zřejmě otřesený tým hostů uklidnil a ve druhé části začali ševci konečně útočit. Po bezhlavé střelbě se ujala jen jeden z mnoha pokusů a zásluhou Zajíčka šlo TJG do vedení.

Neuplynula ani celá minuta a z hezké akce Kožely usměrnil Přikryl potřetí kotouč za Saskova záda. Nálada hostů se zvedla, ovšem došlo k nepříjemné komplikaci. Jeden z nejlepších hráčů Gottwaldova Plíhal byl po nepotrestaném zákroku zraněn. Vyšetření ukázalo natažené vazy v koleni a z utkáni pochopitelně odstoupil. Hosté přišli o svou největší zbraň, neboť jejich řada nebyla kompletní a to jim na klidu nepřálo. Přesto přidali Maršíkem čtvrtý gól a směřovali ke třetí výhře v sérii a postupu do I. ligy.

Zatímco domácí fanoušci hromadně opouštěli stadion, gottwaldovští předčasně slavili. Liptovský Mikuláš nasadil k nevídanému finiši. Využil nabídnuté příležitosti, kterou mu dal zbytečným vyloučením Hanačík ke snížení 2:4 zásluhou dorostence Cibáka ve 46. minutě.

Po další laxní chybě hostů o dvě minuty později snížil na nejtěsnější rozdíl Sliviak. Za této situace neproměnily své šance oba týmy. Hanačík dokonce nastřelil tyč. Domácí hráli power play, nervózní Králík pohnul 12 vteřin před koncem při jejich tlaku vlastní brankou, aniž věděl, že tento přestupek je v posledních dvou minutách trestán trestním střílením, které za nepopsatelného jásotu Plch proměnil a vyrovnal!

Ve zbývajících osmnácti vteřinách hosté neproměnili dvě tutovky a zápas šel do prodloužení, které rozsekl druhou trefou v zápase dorostenec Cibák. Krátce předtím šance Vodák, Vašek, Sedlák i Bršlica, žádná z nich však nebyla využita. Na druhé straně se neprosadil Šeliga, nakonec ho to však mrzet nemuselo.

Zdeněk Kepák (Gottwaldov): Je pochopitelné, že se hrálo nervózně. Přesto měl být zápas rozhodnut větší zkušeností a hráčskou kázní našeho týmu, které místo toho udělalo hodně zbytečných chyb. Odpovědnost udělala své, brzy se zřejmě dostavil nevítaný psychický stav mužstva, předčasné uspokojení z vedení. I když budeme příště postrádat zraněného Plíhala, věříme, že chlapci budou bojovat i za něj a že se nám podaří vybojovat postup do první ligy. Znovu opakuji. Budeme bojovat....“

3. zápas kvalifikace o I. ligu:  24. března 1974 Liptovský Mikuláš – TJ Gottwaldov 5:4 v prodloužení (1:1, 0:3, 3:0 – 1:0)

Branky: 46. a 69. Cibák, 11. Naď, 48. Sliviak, 60. Plch – 19. Sedlák, 26. Zajíček, 27. Přikryl, 35. Maršík. Vyloučení: 1:5. Využití: 1:0. Diváků: 3500.

TJ Gottwaldov: J. Králík – Svoboda, Hanačík, Sedlák, Zajíček, Michalovský, Vašíčko – Dolák, Plíhal, Vodák – Maršík, Kožela, Přikryl – Bršlica, Vašek, V. Králík – Jenáček, Ondík. Trenéři: Kepák, Stuchlík.