Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


Post/Hůl:;Obránce/LObrazek

Narozen:;21.6.1965, Wainwright,CA

Výška:;190 cm

Hmotnost:;90 kg

Počet sezón:1

Málokdo si již dnes vzpomene na vytáhlého beka, který se ani ne rok po "sametové" revoluci objevil ve Zlíně a odehrál v extralize celou sezónu. Stal se prvním Kanaďanem v Čechách v poválečném období a i když patřil spíše k průměru, rozhodně by se na něj nemělo zapomenout.

Tehdy ani lidé nechápali, proč se hokejista, jenž hrál na farmě Bostonu Bruins má vydat přes oceán do Evropy. Pětadvacetiletý rodák, celým jménem Alan Alfred John Leggett, z malého městečka Wainwrightu (*21.6.1965), asi 200 km od Edmontonu, začínal s hokejem jako většina kanadských kluků už v pěti letech a do 16 let tam i působil.

První Kanaďan v hokejové extralize hrával za Zlín. Do Vídně jezdil na operu

ObrazekPo letech na univerzitě Bowling Green State, kde studoval biologii a hrál hokej, dostal šanci zahrát si AHL za New Haven Nighthawks a ECHL za Virginia Lancers. O jeho jednoletém převelení paradoxně rozhodnul jiný hokejista - Radim Raděvič. Ten chtěl odejít do NSR a požádat si o německé občanství. AC ZPS Zlín, tak se tehdy klub HC Hamé jmenoval, však nechtěl dostat směšné odstupné, jež bylo tehdy v Evropě obvyklé a tak se předseda Dr. Ondík dohodl s Bostonem Bruins na ceně 250.000,- a Allan Leggett byl jakýsi bonus. Až pak se zjistilo, že Raděvič vůbec neprošel draftem, takže ani nemůže hrát NHL a tak nakonec za Zlín hráli oba.

Když se jej tehdy ptali na první dojmy v Evropě a ve Zlíně, tak pravil :"Vynikající. Musím říci, že velice pěkné pocity. Za čtyři dny od mého příjezdu jsem toho musel hodně zvládnout. Je to zajímavá změna, noví lidé, nové prostředí. Zlín je hezký, zelený a mladý. Chtěl bych na ledě dokázat, že jsem dobrým "vyslancem" hokejové velmoci."

Premiéra proti Slovanu Bratislava skončila porážkou, ale postupně se aklimatizoval a v Obrazekdesátém kole na hřišti Košic byl vyhlášen nejlepším hráčem zápasu. O devět kol později vstřelil svůj první gól a to jihlavské Dukle. Nakonec měl kanadský bek bilanci 43 zápasů, třech gólů a čtyřech nahrávek. "Úplně jsem si zamiloval Československo. Přitom je to můj první pobyt v Evropě vůbec. Získal jsem spoustu přátel i krásných dojmů", dodal před odjezdem domů sympatický spíše plachý hokejista. Noviny sice hlásaly, že by se mohl Allan znovu ve zlínském dresu objevit, ale už se tak nestalo.

Do NHL se také nikdy nedostal, ale vystřídal několik týmů a soutěží. San Diego Gulls, Los Angeles Ice Dogs, Houston Aeros hrajícího IHL, Saint John Flames hrajícího AHL, Fresno Falcons hrajícího SUHL, Raleigh Icecaps hrajícího ECHL a San Diego Gulls hrajícího WCHL.

Kromě toho také hrával in-line hokej v RHI za San Diego Barracudas a Los Angeles Kings. V roce 1997 ukončil ve svých 32 letech profesionální kariéru a my mu na dálku posíláme pozdrav. "Happy birthday, Allan", ke čtyřicátým narozeninám.

statistiky

Zlín lepší Virginie Lancers

"Bylo mi tehdy necelých šestadvacet let, když jsem dostal nabídku zahrát si v České republice lední hokej. Pro mne jako rodáka z města Wainwright z kanadské Alberty to byl velmi silný zážitek. Dostal jsem se až na farmy Los Angeles Kings, Vancouveru, Pittsburghu i Bostonu, ale nikdy jsem za čtvrtstoletí svého života i hokejové praxe neopustil nikdo v zámoří. Sledoval jsem evropské celky, především pak reprezentační celky, ale neměl jsem přímý kontakt. Z českého hokeje a větších kluzišť jsem si odnesl během svého osmiměsíčního působení mnoho cenných životních i hokejových zkušeností. Zahrál jsem si ve 43 utkáních české nejvyšší soutěže a dal jako levý obránce dva góly. Líbily se mně hlavně zápasy s mistrovským celkem Jihlavy, na utkání v Košicích mne dokonce vyhlásili nejlepším hráčem. Velmi jsem si této pocty vážil. Mnoho jsem u vás poznal a zažil. Nikdy na to nezapomenu a srdečně zdravím všechny přátelé ve zlínském hokeji."

text: Aleš Komínek - www.hokej.zlin.cz

foto: archív Aleše Komínka - www.hokej.zlin.cz