Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


Narozen: 29. listopadu 1975 ve Zlíně. Výška: 185 cm. Váha: 88 kg. Post: obránce. Přezdívka: Meduna.

Bývalé kluby: Zlín, Prostějov, Tappara (Finsko), Novokuzněck, Petrohrad, CSKA Moskva, Djurgården, Vítkovice, MVD Balašicha, Mladá Boleslav, Plzeň, Pardubice.

Největší úspěchy: mistr extraligy (13/14, Zlín), 1x vicemistr extraligy (98/99, Zlín) 1× 3. místo (01/02, Zlín), mistr Finska (02/03, Tappara).

"K lednímu hokeji jsem se dostal přes tenis, k němuž mne dovedli rodiče.Líbil se mně hokej, nebot´ jsem chtěl hrát kolektivní sport.V šesti letech jsem se přihlásil na hokejový výběr a posléze mne vybrali do přípravky.Až do jedenácti let jsem se věnoval souběžně oběma sportům.U hokeje jsem prošel ve Zlíně všemi žákovskými a mládežnickými kategoriemi," popdal své začátky Marušák, který vystudoval inženýra. "Jednalo se o Vysoké učení technické,fakulta managmentu a ekonomiky ve Zlíně.Jako diplomovou práci jsem vypracoval obchodní strategii jedné nejmenované firmy," prozradil Marušák.

Marušák v nejvyšší soutěži debutoval v sezóně 1992/93. Do A-týmu se prokousával postupně a až v sezóně 1997/98 byl členem základního kádru. Dalších pět sezón patřil k základním pilířům zlínské defenzívy a dostal se také do reprezentace, kde má dosud odehráno 31 zápas s bilancí čtyř branek. Vydatně vypomohl zlínskému týmu v zisku stříbra v roce 1999 a bronzu z roku 2002.

V průběhu ročníku 2002/03 odešel na hostování do finské Tappary Tampere, se kterou získal mistrovský titul. Jeho další kroky mířily poté do Ruska, kde hrál dva roky za Novokuzněck a rok za Petrohrad. V letošním ročníku české extraligy nastupoval nejprve po boku Ľubomíra Sekeráše ve druhé řadě a po jeho odchodu hrál s Lučkou ve čtvrté pětce. Avšak výkony nebyly takové, jak se od zkušeného obránce očekávaly, tak zamířil zpět do Ruska, tentokrát do CSK Moskva. Tam však odehrál pouhých 9 zápasů a klub se s ním nečekaně rozloučil. Jeho další kroky vedly do Švédska. Zájem o jeho služby projevil Djuragarden. Tam vydržel do konce ročníku. Novou sezonu zahájil ve Vítkovicích kvůli daním odešel do Švédska až po odehrané čtvrtině soutěže. I nadále střídal kluby, hrával později ve švédském Djurgardenu, v ruském MVD Balašicha. Vrátil se domů a oblékal dres Mladé Boleslavi, Plzně a Pardubic. Před sezonou 2013/2014 se vrátil do Zlína, kde by rád ukončil již kariéru. A dočkal se dalšího vrcholu, když na konci sezony zvedl nad hlavu pohár mistrů extraligy.

Jiří Marušák byl vždycky pověstný svou tvrdou střelou od modré čáry. Avšak mnohým se zdálo, že taky příliš chybuje a puky mu odskakují od hokejky. Jeho rozehrávka taky není to co bývala. Mezi jeho kamarády patří i bývalý elitní tenista Jiří Novák. "Jsme spíše v telefonickém kontaktu, nebotˇ Jirka hodně cestuje po světových turnajích.Příležitost k posezení je většinou až na konci roku, když mu končí sezona a je více času.Jirka pochází rovněž ze Zlína a naše kamarádství vzniklo, když jsme společně jezdili na žákovské turnaje,Jirka je pořád na cestách a setkat se s ním není lehké," prozrazuje Marušák.

"Známe se výborně od dětských let. Chodili jsme spolu už do školky. Jirka hrál tenis i hokej, střídaval to. teď se vrací zpět do Zlína a těším se, že budu chodit na hokej. Jestli mě někdy porazil, to nevím. Každopádně je to výborný kluk," dodal Jiří Novák.

Autoři: Aleš Komínek, Dáán

statistiky

 

Obrazek

 


 

Obrazek

 

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

text: www.hokej.zlin.cz - archív- zlínské bully

foto: archív,

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář