Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


Post: ÚtočníkObrazek

Narozen: 23.02.1986
Výška: 185 cm
Váha: 82 kg
Držení hole: levá

Je jedním z nerozlučné bratrské dvojice Pšurných. V jeho kariéře byste skutečně hledali jen pár okének, kdy nehrál se svým dvojčetem Michalem. Roman Pšurný se narodil 23. února 1986 ve Zlíně. Tam také jako malý kluk začínal s hokejem a ve vyhlášeném obuvnickém městě také prošel všemi mládežnickými kategoriemi. Podobně jako jeho bratr, vždy byl o krůček před svými vrstevníky, do dorostenecké extraligy zasáhl již v patnácti letech, do juniorské v sedmnácti.

V sezoně 2002 / 2003 položil jednatřiceti asistencemi, převážně na góly svého dvojčete Michala, základ k zisku úctyhodných padesáti kanadských bodů v pouhých šestadvaceti zápasech. Možná i tato statistika mu dopomohla k premiéře v extralize seniorů, kam naskočil v sedmnácti letech na podzim roku 2003. Debutoval v 9. kole na ledě Kladna, celkem ve své premiérové sezoně mezi dospělými odehrál devět utkání.

Společně se svým bratrem Michalem byli jedni z mála hráčů reprezentace do osmnácti let, která měla zkušenosti se seniorským hokejem. I proto na ně padla volba při tvorbě národního mužstva pro světový šampionát v Bělorusku. Roman Pšurný na turnaji chytil velkou formu, v sedmi zápasech nasbíral pět kanadských bodů za dva góly a tři asistence. Vítězným gólem mimo jiné rozhodl o výhře České republiky v utkání proti Kanadě o konečné třetí místo. V sedmačtyřicáté minutě utkání tak po přihrávce zlínského spoluhráče Stanislava Balána vystřelil gólem na konečných 3:2 mladým Čechům bronzové medaile.

Výkony Romana Pšurného zaujaly zámořské skauty natolik, že se zlínský rodák dokonce dostal na listinu draftovaných hráčů 2004. V pátém kole si jej celkově 135. tahem vybral tým New York Rangers. Pšurný se okamžitě rozhodl pro odchod do zámoří, kde se pokusil prosadit v juniorské Western Hockey League. Dvě sezony strávil v týmu Medicine Hat Tigers, na startu té druhé dokonce v mužstvu působil s bratrem Michalem, který se rozhodl pro odchod do zámoří před startem sezony 2005 / 2006. Na výraznější prosazení se však čekal marně.

Po dvou letech, strávených za mořem, se však rozhodl pro návrat do Čech. Společně s bratrem Michalem si vybral mateřský Zlín. V první sezoně po návratu odehrál pětačtyřicet utkání, v nichž zaznamenal šest kanadských bodů, stejnou porci zápasů odehrál i rok později, kanadských bodů při tom nasbíral osm.

Přesto se nedokázal v kádru Beranů výrazněji prosadit a proto zvolil odchod. Po dvou letech se znovu odloučil od bratra a odešel do kádru nováčka nejvyšší soutěže z Mladé Boleslavi. Prožíval těžkou sezonu, nedařilo se mu podle představ, citelně mu scházela spolupráce s bratrem Michalem, několik utkání odehrál dokonce za prvoligovou Třebíč. Přes veškeré trápení mohl na konci sezony slavit. Mladá Boleslav sice spadla do baráže o účast v dalším ročníku extraligy, ale svou příslušnost k elitě dokázala v barážové sérii proti Ústeckým Lvům uhájit.

Pro někoho možná trošku překvapivě si vybral za své budoucí angažmá právě Ústí nad Labem. V týmu se znovu potkal s dvojčetem Michalem a moc toužil po postupu s Ústím mezi elitu. Základní část vyšla Lvům na jedničku, hluboko za sebou nechali i svého největšího konkurenta z Chomutova. Jenže právě s ním Ústí nezvládlo klíčovou část sezony. Podle předpokladů se oba nejsilnější prvoligové kluby potkaly ve finále druhé nejvyšší soutěže, šťastnější byl ale Chomutov, který s výraznou pomocí extraligových posil v čele s reprezentantem Janem Kovářem vyhrál rozhodující sedmé utkání těsně 2:1. Pšurného sezona snesla ta nejpřísnější měřítka. Během jednapadesáti utkání nasbíral pětačtyřicet kanadských bodů.

Společně s bratrem Michalem se rázem Roman Pšurný přehraboval řadou nabídek na návrat do extraligy. Z nich si vybral tu z českobudějovického HC MOUNTFIELD.

Jeho vzorem je Sergeii Fjodorov, vystudoval sportovní gymnázium ve Zlíně. Mezi jeho záliby patří fotbal, tenis, squash, rád se podívá na dobrý film a taky se rád prospí. Pšurka, jak zní jeho přezdívka zdědil spolu se svým bratrem Michalem po otci Radkovi, jenž momentálně trénuje zlínskou mládež. Jeho oblíbenou barvou je červená. Co se hudební stránky týká, tak vyložené oblíbence nemá, ale poslouchá rap, rock, pop, dance, RNB. Spolu s bratrem se vozí v autě Opel Vectra.

První zápas v nejvyšší soutěži
Za Zlín na ledě Kladna v 9. kole sezony 2003/2004 (Kladno - Zlín 1:2).

První branka v nejvyšší soutěži
Za Zlín proti Vítkovicím v 1. kole sezony 2006/2007 (Zlín - Vítkovice 3:1).

text: www.hokejcb.cz

Obrazek

 Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

další fotografie ze zámoří

text: www.hokej.zlin.cz

foto: www.hokej.zlin.cz , Archív

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář