Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


Legendární má zážitky jak z akčního filmu

7. 1. 2007

Legendární má zážitky jak z akčního filmu

ObrazekOtrokovice/ Malenovice  5.1 2007 – Znáte ho? Ano, to je on. To je ten borec, který zápas, co zápas rozjíždí originální bubenické představení. Zlínští fanoušci jsou na jeho kousky zvyklí, ovšem když vyjede za hranice Zlína je okamžitě středem pozornosti. Legendární. Jak vznešená přezdívka. V Českých Budějovicích mají „trubky“, my máme Legendu. Jeho pravé jméno je MARTIN ŘEZNÍČEK.  Rozpovídal se o své kariéře fanouška i učitele. Prozradil, jak je to s jeho články, které by si zasloužily Oskara za literaturu i o jeho zážitcích na cestě na kraj světa i o umění pít….   

 

Určitě by hodně fanoušků zajímalo, kde a jak ses tak naučil hrát na bicí...

To už je dááávno. Když mi bylo 10, sedl jsem si na nějaké svatbě za bicí "soupravu" toho šramlu, co tam hrál a zkusil jsem něco zamlátit. A na zimáku jsem poprvé mlátil někdy v sezóně 1996/97, ještě s malým kotlíkem. To už je 10 let, takže nějaká praxe tu bude...

To jsem se chtěl zeptat na tvé začátky aktivního fanouška. Na našich webových stránkách jsi prozradil, že jsi aktivním fanouškem od roku 1986. Jak velká byla tvá aktivita fandění?. Jak se vůbec fandilo v té době?

No, tehdy jsem ještě jako žák chodil sedat do sektoru C mezi důchodce pernamentkáře a modlil se, ať na ten volný flek nikdo nepřijde. Občas jsem si zařval na sudího, až se geronti ohlíželi, co ten malý spratek ječí. A fandění? Co si pamatuju, tak rožek narvaný k prasknutí, málokdy pod 6500 lidí, žadné bubny, jen vytleskávačky, občas hodně vynalézavé skandování a GOTT-WAL-DOV! místo ŠEV-CI!

Jak ses dostal k psaní článků z výjezdů? Mnohokrát se mohli všichni přesvědčit o tvé jedinečnosti i originálních frázích...kde ty nápady bereš?

jednou napsal Lukášek ten veledlouhý článek o zápase na Slávce (tehdy ještě v Edenu) a protože jsme se po zápase rozdělili na 2 skupiny, tak mě napadlo napsat, co jsme zatím vyváděli my a bylo to. Nápady obšlehávám od Haška, Šimka, Marlowa... :-) Citáty zase od vás všech, víš jak.

Ještě se vrátím k tomu fandění. Vzpomeneš si, kdy se poprvé ozvalo skandování "Ševci"?

tak to jsi mě dostal. tuším, že někdy na začátku 90 let, když se TJG změnilo na AC ZPS Zlín. Nebo vůbec Gottwaldov na Zlín. Ale jistý si teda nejsem. Za totáče se třeba občas křičelo "SK Baťa!", ale Gottwaldov" je na tři slabiky, tak se skandoval líp než "Ševci".

Co vůbec pro tebe pojem ŠEVCI znamená?

Hokej a hokejisti. A tím myslím od přípravky přes žáky po juniorku až k áčku. Pak žlutomodrou. Hrdost nad tím, že jsme si ji tenkrát vybojovali. Spoustu srdcařů, kteří na Zlín nedají dopustit. Fanoušky, kteří ty ševce ani nemusí mít na šálách nebo na dresech, ale píšou si to na tváře, barví si vlasy, nelitujou času a peněz, jezdí na kraj světa, až chlapi nechápou. Čas 59:57, semifinále Třinec 2004. Sektor 101 v Sazka Aréně u plexiskla 5 cm od střídačky našich hokejistů ve finále. Kaluž za brankou ve finále 1994. Čavar, Hudy a především Alťák, se kterými jsme se museli rozloučit. Taky Blato, Baláž a Čajda samozřejmě. Je to všechno? Snad jo.

Až mě přejel mráz po zádech. Prozraď tedy nějaký zajímavý, nebo úsměvný zážitek z výjezdu na kraj světa...

Jej, tak těch je. Největší haluz byl asi ten legendární ztracený bágl v Litvínově, jak jsme v policejní felině pronásledovali prchající tramvaj s báglem na palubě.

Tak zrovna ten jsem měl na tebe nachystaný. Můžeš to nějak rozvést? Jak se to přihodilo? povídej...

Si to přečti v článku LEGENDÁRNÍ CHEMICKÁ ŘEŽBA, den první :-) Ne, prostě jsem úplně v klidu vystoupil z tramvaje, protože jsem měl batoh na zádech... a zapomněl jsem, že s sebou vláčím ještě ten velký bágl, kde byly hadry a jídlo a pití, ale taky notebook v ceně asi 10.000. Tak ten jsem nechal prostě stát u předních dveří tramvaje, jak jsme vystupovali na točně a všiml jsem si toho až ve městě. Zbuntoval jsem nějaké policajty, ti se tomu řehtali ale pak jsme vyrazili a fakt, jak v akčním filmu, jednosměrkama, tramvajovým pásem, zapnuté majáčky, stovkou přes město, no mazec. Bágl se našel, hlídala ho jedna hodná paní a koktavý řidič tramvaje, co nás vezl a policajti si udělali důkladný zápis, takže si svědci na točně mysleli, že už zabásli prvního Paštikáře, protože jsem měl na sobě dres.

Ty máš ale příhody. Jdeme dál. Je o tobě známo, že nepiješ alkohol. Jak si připadáš na výjezdech mezi tolika alkoholem narušenými jedinci?

Jak růže mezi trním. Lidi opojení alkoholem? Vadí mi to, to víš že mi to vadí. Jakoby tu byla pořád nějaká ta nepsaná zásada, že správný chlap má chlastat... spíš správný chlap má UMĚT chlastat a vědět, kdy přestat, ať se nepromění na bezbranné agresivní děcko, ze kterého teče odpad všemi možnými tělesnými otvory. Ale to jsou naštěstí jen vzácné případy, kdy je někdo naprosto a totálně naplech. Pokud má někdo tu správně - podotýkám  SPRÁVNĚ - ujetou náladičku, je radost a zábava to pozorovat. Odtud se taky bere nejvíc hlášek. 

Jsou známy směšné připomínky i z druhé strany barikády. Mnohým třeba přijde k smíchu to, že jedenáct lidí sedí u stolu. Deset z nich si dá pivo a ten jedenáctý, tedy ty, čísnici odpovídáš na dotaz, co si dáš k pití: "FANTU" a nastane neskutečný výbuch smíchu....

Fantu už ne. To bys mohl vědět, že Fanta byla u mě něco jak methadon pro léčené feťáky. Já jsem ulítával na Mirindě, ale protože ji většinou nemívali, nezbylo než dát si Fantu. Ale teď přecházím na Twista od Pepsiny. A když ten není, tak Colu. A když ani ta není tak ledový čaj... To víš, no, všichni pivo, jen legendární musí mít vždycky něco extra.

Pojďme k další otázce. Jak vznikla tvá přezdívka?

Legendární? Původně Legendární Vůdce, to vymyslel Lukášek v jednom článku co psal, ještě v letech, kdy jsem tomu našemu slavnému fanklubu velel. A Řezňa? To nikdy nezapomenu těm, kteří byli zodpovědní za přezdívku a číslo na dresu HFC. Jasně jsem říkal, že chci na dres LEGENDA, prý jsem to neřekl nebo se na to zapomnělo. Přezdívku Řezňa totiž nesnáším, asi mám trauma ještě ze základky (směje se)

Poskládej pětku hráčů plus brankář a trenér podle hokejových kvalit i lidských vlastností… 

Tak sestava je taková. Jestli na to někteří hledí a ťukají si na čelo, počítám s nimi jako v sezóně s nejlepší formou: Čavar-Ičo-Alťák, M.Hamrlík-T. Stavjaňa, Čajda-Špenát-... a sem buď Baláž nebo Bari nebo ... teda, těch je, koho bych tam dal, fakt už netuším.

Kdo je tvůj nejlepší kamarád(ka) z HFC?

Nejlepší kamarád/ka? Nesmí existovat!(důrazně) Buď všichni a nebo nikdo. Protože pokud máš spoustu lidí, pro které TY jsi nejlepší kamarád, nemůžeš mít přece zpětně za nejlepšího kamaráda jen jednu osobu z těch všech. Přijde mi to trošku nefér vůči těm ostatním. 

Vím o tobě, že jsi jednu dobu učil angličtinu na základní škole Trávníky v Otrokovicích. jak na tuto malou asi půlroční epizodu vzpomínáš?

No, málem jsme se tam potkali, kdybych učil i na 1. stupni, měl jsem tě ve třídě :-) Trávníky a pan ředitel Štícha, to byla klasa. Spojené tři třídy sedmáků v učebně chemie, něco nezapomenutelného. Jak se tam dva málem porvali, pak si podali ruce a celá třída jim aplaudovala, na to se nezapomíná. 

Učil jsi tehdy někoho z HFC?

Bráchu od Lukáška, Trávníky 1998, ale ten už není v HFC. Sportskiho jsem měl v počítačích, pak snad dokonce Aliena ve Štípě 1997, ale to myslím byl jenom supl.

                                                                                Dáán

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář