Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


Post: útočníkObrazek
Narozen: 30.01.1986
Výška: 185 cm
Váha: 75 kg
Držení hole: levá

Vytáhlý útočník narozený v Hodoníně patří ke generaci hráčů, která na hodonínském ledě udělala pouze úvodní krůčky a poté musela za osoudovým sportem směřovat mimo rodné město. Po nájezdu asijských trhovců jej rodiče začali vozit do Zlína, kde plně prokázala ještě více rozvinul hokejový talent. Balán se stal oporou zlínského dorostu a juniorky a v sezoně 2003/04 byl poprvé zapsán do širšího kádru extraligového kádru HC Hamé. Nemohl tudíž chybět ani v mládežnických reprezentacích a je také majitelem bronzových medailí z MS osmnáctiletých v Minsku (2004) a světového šampionátu hráčů do 20 let. V USA. Ve druhém kole kanadského juniorského draftu (CHL Import Draft 2005, týká se klubů z Western Hockey League, Ontario Hockey Legue a Quebec Major Hockey Legue) si ho vybral americký Portland , za který během sezony v 67 zápasech nastoupil. Po sezoně se vrátil do Zlína a hostoval také v prvoligové Třebíči, nebo Prostějově. Během hostování si znovu oblékl dres i rodného Hodonína. Číslo 72 nosí podle věku svého dědy, který zemřel v tolika letech.

1) Hokejové začátky? "Asi v šesti letech, k hokeji mě u nás v Hodoníně přivedl táta. Jiný sport jsem aktivně nedělal."

2) Oblíbení trenéři? "V začátcích pan Šifl, později mi ve slovenské Skalici pomohl pan Kazinot. Když jsem hrál v Hodoníně za třetí třídu, hokej ve městě skončil. Musel jsem tedy dojíždět do Skalice. Z trenérů bych nerad zapomněl také na Ernesta Bokroše a Jaroslava Stuchlíka, kteří mě nyní vedou ve Zlíně."

3) Nejhezčí hokejové zážitky? "Určitě mistrovství světa osmnáctiletých v Minsku 2004, kde jsme vybojovali bronzové medaile. Velkou životní zkušenost pro mě znamenal roční pobyt v americkém Portlandu. Moc mi tam pomohl Libor Gazdík, jenž žije ve Státech delší dobu. Umí anglicky, když bylo třeba, obrátil jsem se na něj."

4) Co vás nejvíc zarmoutilo? "Dost mě mrzelo, že jsme se nedostal na mistrovství světa dvacetiletých do kanadského Vancouveru. Byl jsem v širší nominaci. Měl jsem přijet na kemp, nakonec z toho sešlo. S klukama jsem se bavil o tom, co bylo v přípravě a na turnaji. S odstupem jsem i docela rád, že jsem na tom turnaji nehrál. Protože se tam v českém týmu děly hodně divné věci."

 

5) Čeho se nejvíc bojíte? "Samozřejmě zranění. Jinak ničeho."

6) Co vás dokáže naštvat? "Lidská blbost a hloupost. Na ledě pak mé zbytečné fauly."

7) Sledujete politiku? "Trošku ano, přehled si udržuju. Poslední dobou se hodně bavím, jak probíhá výměna názorů mezi pány Paroubkem a Topolánkem.

8) Oblíbení herci, herečky? "Z herců Steven Seagal, mezi herečkami takhle jednoznačně vybrat nedovedu. Líbí se mi i české filmy. Například Jáchyme, hoď ho do stroje. Nebo Dědictví a podobné komedie."

9) Jakou posloucháte muziku? "Taneční, případně techno."

10) Zamilované zvíře? "Pes. Doma máme funku kokršpaněla, jmenuje se Denisa."

11) Oblíbená barva? "Modrá."

12) Představa o ideální dovolené? "Letos jsem byl v Chorvatsku a nemělo to chybu. Moc jsem se těšil. Celý rok jsem trávil v Ametice, Chorvatsko jsem si tedy chtěl užít. Kdyby to šlo, vyrazil bych na Ibizu. Během dovolené je nejlepší být někde u moře. V teple a v klidu."

13) Vysněný automobil? "Momentálně žádné auto nemám, ale plánuju, že koupím nový typoctavie. Jednou bych si rád pořídil sportovní vůz."

14) Co vám chutná? "K jídlu smažený sýr s tatarskou omáčkou a hranolky. K pití kofola."

15) Kdo je vaším hokejovým agentem? "Robert Spálenka, Robert Kostka a Emil Šnoblt."

16) Jaké čtete noviny a časopisy, sledujete internet? "Čtu Sport a Blesk, na internetu jsem velice často. Sleduju především hokejové stránky. Když jsem hrál v Portlandu, znamenal pro mě internet vlastně jediný kontakt s domovem."

17) Jaké typy žen se vám líbí, máte přítelkyni? "Přítelkyni mám. Jmenuje se Katarína a známe se asi pět měsíců. Od doby, kdy jsem se vrátil z Ameriky. U dívek nemám vyhraněný typ. Podstatné je, jak se chovají, zda mají něco v hlavě."

18) Jste pověrčivý? "Nejsem. Když se mi povede zápas, zavazuju si pak třeba tkaničky u bruslí podle toho, co jsem udělal minule. Ale žádné rituály nemám. Tyhle věci zbytečně svazují."

19) Záliby? "Jiné sporty - například fotbal nebo tenis. Pocházím z Hodonína, takže si občas dám dobré vínko. Vinařství se u nás věnuje skoro každý, jsme taková jedna rodina. Ale že bych třeba jednou sbíral kvalitní vína, tak to zase ne. Spíš nějaké dobré ochutnám."

20) Hokejové cíle? "Letos bych se chtěl trvale prosadit do prvního týmu Zlína. A co dál? To se uvidí. Rád bych se zlepšoval a dělal v kariéře postupné krůčky nahoru."

Premiéra v nejvyšší soutěži: v utkání Zlín - Třinec, sezona 2003-04
Dřívější kluby: Hodonín, Skalica, Zlín, Portland (WHL)
Reprezentace: od šestnácti let nastupoval za mládežnické výběry. Startoval na MS osmnáctiletých 2004, odkud si přivezl bronzovou medaili. Později patřil do širšího kádru dvacítky, jenže šampionátu ve Vancouveru se nezúčastnil. 

Václav Jáchim, Kniha 60 let hodoninského hokeje

foto: www.hokej.zlin.cz

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář