Jdi na obsah Jdi na menu

*****HOKEJ, VÝKLADNÍ SKŘÍŇ MĚSTA ZLÍNA*****

Jaroslav Stuchlík st.: "Je pěkné, když má klub svou paměť a je na svou historii hrdý.“

SK Baťa Zlín 1928-1945.jpgSokol Botostroj Zlín 1948-49.jpg

ZK Baťa Zlín 1945-1948.jpg

Sokol Svit Gottwaldov 1949-1952.jpgSpartak a Jiskra Gottwaldov 1952-1958.jpg

TJ Gottwaldov 1958-1990.jpg

SK Zlín, AC ZPS Zlín 1990-1997.jpg

HC ZPS Barum Zlín 1997-1999.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Continental Zlín 2000-2002.jpg

HC Hamé 2002-2007.jpg

HC RI Okna Zlín 2007-2009.jpg

 


Zdeněk Landa

Narozen: 9. června 1935 v Žilině u KladnaZdeněk Landa
Bylo mu asi sedm, nebo osm let, kdy začal bruslit na venkovském rybníku a pomalu začínal s hokejem systémem „všichni proti všem“. Po příchodu do učení na Kladno (1951) hrál už rok za dorost a byl krátce poté zařazen i do reprezentačního výběru Prahy. Ještě před oficiálním přechodem mezi dospělé hrál již s bývalým trenérem Kladna a národního mužstva Miroslavem Sýkorou a někdejším trenérem kladenských hokejistů Františkem Novotným. Pomohl družstvu k návratu do první ligy v kvalifikačním turnaji (1953). Asi dva roky hrál v obraně se známým dr. Cee a později trenérem kladna Přemyslem Hajným.
Se Zdeňkem Poláčkem začínal jako voják - hokejista v Olomouci, kde hrál několikrát i za výborné druholigové fotbalové mužstvo téhož oddílu. Spolu s Cetlem, Dolanou, Bártou, Uhrem, Kepákem a Zdeňkem Poláčkem byl pak přeřazen pak přeložen do nově tvořícího reprezentačního armádního hokejového celku. Ten měl tehdy nespornou zvláštnost. Jména Dukla Olomouc, tvalé bydliště v Praze, tréninky na Kladně a prvá mistrovská utkání v Jihlavě, kde se nakonec natrvalo usadil. Na tu dobu rád vzpomíná, nehledě k tomu, že možnost soustavného tréninku mu pomohla k dalšímu výkonnostnímu růstu.
Už z jihlavské Dukly byl povolán k juniorské reprezentaci, kde odehrál asi osm střetnutí. Také návrat na Kladno měl zdařilý. Hned prvý rok po jeho návratu se družstvu podařilo za minimálních tréninkových podmínek a nutností odehrání většiny utkání v Praze dosáhnout nejvyššího úspěchu - dobytí mistrovského titulu a z této doby pochází také Landova nejpěknější hokejové vzpomínka - na vítězství proti ZLK Brno 9:1, kdy podal vynikající výkon. Pak přišla nominace do národního „béčka“, asi 10 až 15 utkání v jeho barvách a 3 starty v reprezentačním áčku ČSSR. S hokejem projel ČSSR, Polsko, NDR, Jugoslavii, NSR, Švýcarsko, Rakousko, Finsko i Dánsko, a svými bohatými zkušenostmi chce nyní pomoci celku, který potřebuje. Jeho hokejovým vzorem je vynikající kanadský obránce Sly, z našich K. Gut, poziční hrou a R. Potch důraznou hrou do těla. V dresu Gottwaldova odehrál čtyři prvoligové sezony (64/65 - 67/68), ve kterých nastoupil k 118 zápasům, vstřelil 5 gólů a 5 asistencí. V TJG začínal za trenéra Matějů, jehož během sezony vystřídal Bartoň. Další tři ročníky působil pod Kobranovem a byl u tehdy největšího úspěchu v sezoně 67/68, kdy Gottwaldov skončil na šestém místě.
Vyučil se soustružníkem, dokončil studia na vyšší průmyslové škole a pracoval v národním podniku Svit jako realizátor výzkumných úkolů. Velmi si pochvaloval pracovní prostředí a pracovní kolektiv soudruha Cízlera. Je ženatý a říkává, že nemá žádné děti, jen dceru. Říkají mu Bohuši.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář